NL DE
Schokkerhaven

Schokkerhaven

Op 9 september 2017 vierde de Noordoostpolder (NOP) het vijfenzeventigjarig bestaan.

Na het sluiten van de dijk bij Schokkerhaven, werd gestart met het droogmalen van de polder. Vervolgens kon worden gestart met het ontginnen.

De start van de polder begint op 9 september 1942 tijdens de Duitse bezetting. Hitler vond het ontwikkelen van de polder belangrijk, want de polder zou functioneren als graanschuur.
Voor de ontginning waren veel arbeiders nodig. Mannen die in de polder werkten kregen een Ausweis (werkvergunning). Daardoor waren deze mannen niet verplicht om in de Duitse oorlogsindustrie te werken.

Vroeger diende de Schokkerhaven als vissershaven en als vluchthaven door schepen op het IJsselmeer. Tegenwoordig is Schokkerhaven een kleine gemeenschap in de Nederlandse gemeente Noordoostpolder, gelegen rond de jachthaven Schokkerstrand aan het Ketelmeer. Het ligt ten zuidwesten van het voormalige eiland Schokland (waaraan het zijn naam ontleent) en ten zuidoosten van het dorp Nagele, het valt onder het dorp Nagele. Naast de haven, bevinden er zich een aantal woonhuizen en een restaurant. Heerlijk om een duik te nemen of om boten te kijken. Het restaurant met terras biedt een geweldig hoog uitzicht over het water.

Meer informatie over restaurant Pier 16

Terug