NL DE
27 0

urk-in-wintersfeer-2016             urk-in-wintersferen-2016                                                               

Urk in Wintersferen brengt u terug naar de sfeervolle tijden van 1910-1920

Op vrijdagavond 25 en zaterdagochtend 26 november zijn de straten van Wijk 4 op Urk volledig afgesloten voor al het verkeer. De straatverlichting gaat uit en figuranten verschijnen op het toneel om het oude Urk van 1910-1920 te doen herleven. Oude locaties binnen het dorp worden hiervoor opengesteld.

Ook dit jaar is er weer een nieuwe editie van Urk in Wintersferen. Met nog meer cultuurgeschiedenis. Dit jaar keert men terug naar de jaren 1910-1920. Er waren in deze periode strenge winters waarin het eiland niet per boot te bereiken was. Dappere mannen sleepten dan een sloep over de bevroren Zuiderzee naar het vaste land om voorraden, post, medicijnen en zieken te vervoeren. Het eiland had bovendien te kampen met een tyfusepidemie waardoor de ziekenboeg uit zijn voegen barstte. Het thema van deze editie van Urk in Wintersferen is dan ook: “bloedreizen in barre winters”.

De bezoeker komt historische Urker figuren tegen, kan een kijkje nemen in de ziekenboeg en kan de vele bewoners in Urker klederdracht aanschouwen. Ook is er de mogelijkheid om op een heerlijk visje te bieden in de visafslag. Natuurlijk gaat alles gepaard met de hele entourage, humor van de figuranten en warme sfeer. Ook passeren diverse oude ambachten de revue. Zij brengen u terug naar een tijd waar nog niet alles met behulp van machines gebeurde.

Bezoekers en tijden

Campergasten van Afslag Nagele brengen en halen wij graag tegen een kleine vergoeding van en naar de parkeerplaats op de haven.

De verwachting is dat het wederom erg druk gaat worden tijdens Urk in Wintersferen. Bezoekers van buiten Urk kunnen gratis parkeren op de haven. U wordt van daaruit eenvoudig naar het evenement toe geleidt door het volgen van aanwijzingsborden. Bij het evenement wordt 2 euro entree gevraagd. Hierna volgt u een uitgestippelde route waardoor er niets gemist kan worden van bijvoorbeeld de reis van de ijsvlet, de ziekenboeg, oude ambachten, de vele sketches en meer. Op vrijdag 25 november is Urk in Wintersferen te bezoeken van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 26 november van 11.00 tot 15.00 uur.